DIY: Fodros ruha

Előfordult már egy párszor, hogy egy-egy érdeklődő nem megrendelni akarta ezt a ruhát, hanem konkrétan meg akarta kérdezni hogyan és milyen anyagból készítem. Ebből látom, hogy néhányan közületek akár kedvtelésből vagy akármi más miatt, inkább magának varrná meg ezt a ruhát. Az ötlet, hogy Diy bejegyzéseket készítek már a blog megszületésekor is megvolt, ám jóideig nem tudtam, mit is készítsek ezekben a posztokban, miközben pedig mindennap megy nálam a varrógép valamennyit, elég egyértelművé vált, remélem tudok segíteni pár ügyes és kreatív csajnak ezzel a bejegyzéssel.

/Leszögezném, hogy igényes és szép ruhát csak az tud varrni, aki odafigyel a megfelelő anyagokra és kellő rutinnal kezeli a varrógépet, az ehhez tartozó eszközöket. Aki elszánt és rajong ezekért a dolgokért, persze könnyen el tudja sajátítani a szükséges tudást./

Amire szükséged lesz:

– olló, kisolló
– puplin anyag 1méter (150 széles)
– 2cm széles gumiszalag – vállszélesség*2 hosszúságú
– fél vagy 1 cm széles gumiszalag – mellsz*2 hosszúságú
– sok-sok gombostű
– cérna

1.Az anyagból két darabot szabunk ki, egy hosszú, nagyjából 160-200 cm-es darabot, amit 28 cm-es szélességgel vágunk ki. Mivel az anyagok szélessége általában 140 vagy 160 cm, ha csak egy métert veszünk, ezt a darabot két darabból tudjuk csak összeállítani. Én is így tettem és kivágtam egy darabot az anyag szélessége mentén, egy másikat pedig a hosszúsága mentén.
Ez a hosszú rész lesz majd a ruha fodor része.

2.A másik darabot úgy kapjuk, hogy a megmaradt anyagot kettéhajtjuk, egy 55 cm széles és 70cm hosszú darabot kell majd használnunk, ami ezen felül van, vágjuk le, gombostűzzük össze az összevarrandó részeket.

3.A fodor két darabból áll, tehát ezt is össze kell varrnunk. Én ezekhez a varrásokhoz most egy Singer Triplock gépet használok, hiszen ilyenkor egyben el is varrja az anyag széleit, ugyanakkor össze is varrja a két alkatrészt. És mivel már itt a gép, a fodor minden szélét is eltisztázom.

4. Majd a másik végét is összevarrom és jöhet a ruha rész. Ennek is minden szélét megvarrom.

5. Így megkaptuk az előkészített ruhát, amibe most már csak a gumiszalagokat kell belevarrni, egyben a Triplock gépet is eltehetjük, már nem lesz rá szükségünk. Elkezdjük felhajtogatni az anyagot szélességében a gumira, úgy, hogy gombostűzzük is.

6. Elővesszük a sima varrógépet és végigvarrjuk úgy, hogy ne varrjunk rá a gumiszalagra.

7. Amint megvagyunk egy kisebb résszel, feltoljuk az anyagot a gumira, így tudunk majd tovább haladni a varrással.

8. Végül már csak egy kis lyukat hagyunk ki, ahol még éppen kifér a gumiszalag, ekkor levágjuk a kívánt vállszélességűre.

9. A fodor alja részét is gombostűzzük, és felvarrjuk.

10. Ugyanezzel a technikával megcsináljuk a ruha részt is, csak a vékony gumiszalaggal, ha készen van, az alját szintén felvarrjuk.

11. Megkaptuk a fodor és a ruha részt külön, amiket szépen egymásra helyezve összeöltünk, egyet elől középen, a másikat hátul középen és íme, készen van 🙂

 

Remélem tetszett nektek ez a bejegyzés, és aki szeret varrni, kreatívkodni kedvet kapott ehhez a ruhához. Ha mégsem, akkor írj bátran és rendeld meg tőlem 🙂 Továbbra is sok-sok színben a tiéd lehet!

Love,

Thegirl

Author

sbmmster@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Sárgára hangolva

2017-05-12